Duurzaam = bewust

Duurzaam consumeren is bewust consumeren, stilstaan bij wat we echt nodig hebben en weten wat we kopen. Als we over ons consumptiegedrag nadenken, beseffen we dat het vaak anders kan.

Grofweg onderscheiden we twee manieren van duurzaam consumeren: consuminderen (minder consumeren) en consumanderen (anders consumeren).

ecowijzer-pijl

Consuminderen

Bewust consumeren kan bijvoorbeeld door minder te consumeren en dat doe je zo:

 • Is de aankoop echt noodzakelijk?
 • Kan ik niet lenen bij buren, vrienden of familie? Heb je trouwens al gehoord van LETS (Local Exchange Trading System)? Ja hoor, ook in jouw buurt zijn LETS-groepen actief: www.letsvlaanderen.be en www.pollekesland.be
 • Heb je een toestel nodig voor éénmalig of occasioneel gebruik? Ga dan naar een verhuurbedrijf.
 • Heb je beslist om toch iets aan te kopen? Neem dan eerst een kijkje op de tweedehandsmarkt. In jouw gemeente is kringwinkel De Cirkel actief: www.de-cirkel.net Ook online is er natuurlijk een groot aanbod van tweedehandse spullen.
 • Heb je iets dat stuk is of niet goed meer werkt? Gooi het niet weg, maar laat het herstellen.
 • Socio-culturele verenigingen in je buurt organiseren regelmatig een Repair-café: www.repaircafe.be
 • En ja hoor, er bestaan nog altijd schoenlappers in je buurt!
ecowijzer-pijl

Consumanderen

Is de aankoop van een nieuw product echt noodzakelijk, dan geven we graag per productcategorie een overzicht waarop je kan letten om een zo duurzaam mogelijke aankoop te doen:

Vis

De viswijzer geeft weer welke vissoorten op een duurzame manier gevangen worden.  Kies steeds voor vissoorten met het ASC- of MSC-keurmerk (verantwoorde kweek of duurzame visserij)

Schoonmaakproducten

Wil je milieuvriendelijk schoonmaken, respecteer dan de aangegeven dosering en kies zoveel mogelijk voor milieuvriendelijke producten: met het Europese Milieukeur, het Scandinavische Nordic Swan-label of het Duitse Blaue Engel-label.

Herbruikbare luiers

De moderne katoenen luiers belasten het milieu veel minder (extra wasbeurten inbegrepen). Met katoenen luiers beperk je het afval tot de papieren inleg. Zelfs die inleg kan gecomposteerd of in het toilet gegooid worden.

Duurzaam geëxploiteerd hout

Hout laat zich als grondstof gemakkelijk bewerken en hergebruiken, en is volledig biologisch afbreekbaar. Toch kent houtgebruik een enorm nadeel: jaarlijks verdwijnt 13 miljoen hectare bos.

Het FSC-label garandeert de duurzame oorsprong van het hout.

PEFC is een paraplu van nationale keurmerken. Maar niet elk land is even streng…

Milieusparend papier

Let bij de aankoop van nieuw papier op de aard van de verwerkte papiervezels en de bleekmethode.

Gerecycleerde papiervezels verdienen de voorkeur. Ze verminderen de afvalberg, er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig, minder energie, enz.

Verse vezels komen best van bossen die op een duurzame manier beheerd worden volgens de criteria van het FSC-label.

Tips!
 • Milieusparend papier kopen is belangrijk, maar nog veel belangrijker is om je papierverbruik zoveel mogelijk te beperken. Gebruik bijvoorbeeld de achterkant van beschreven papier, print recto-verso, enz.
 • www.milieukoopwijzer.be

Duurzaam speelgoed

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat gemaakt wordt van natuurlijke materialen, zoals o.a. hout. Omdat hout van zichzelf al een stevige basis biedt, zal het langer duren voor er iets aan kapot gaat.

Fabrieken vervuilen bovendien minder bij de verwerking van hout dan bij de verwerking van kunststof of plastic.

Tips!
 • In wereldwinkels vind je producten die gegarandeerd kinderarbeidvrij zijn.
 • Repareer duurzaam speelgoed of geef het weg, zo kan het opnieuw gebruikt worden.

Natuurverven

Natuurverf bestaat voor het overgrote deel uit plantaardige of minerale grondstoffen die grotendeels hernieuwbaar of onuitputtelijk zijn, goed afbreken en veel gezonder zijn dan traditionele verven.

Verven met het Naturepluslabel voldoen aan de strengste milieu- en gezondheidscriteria. Hoewel ze nog steeds synthetisch kunnen zijn, zijn de verven met het Milieukeur een stuk milieuvriendelijker.

Tips!
 • Koop niet meer verf dan je nodig hebt en tracht restjes te vermijden. Ongeveer de helft van de gekochte hoeveelheid verf bederft in blik en brengt een enorme hoeveelheid ongewenst afval met zich mee.
 • www.natuurverfnetwerk.be
 • www.vibe.be

Milieuvriendelijke voertuigen

Auto’s veroorzaken heel wat luchtvervuiling. Hun emissies zijn mee verantwoordelijk voor het broeikaseffect, de ozonproblemen en de verzuring van het milieu.

De Ecoscore kan je helpen bij de keuze van je wagen: hoe hoger de ecoscore, hoe milieuvriendelijker het voertuig.

De overheid stimuleert het gebruik van zuinige wagens door belastingvoordelen of een korting: www.zuinigewagen.be

Tips!
 • Ook een milieuvriendelijke rijstijl kan de uistoot van CO2 en andere polluenten sterk verminderen. Wie juist schakelt en zijn snelheid aanpast, zorgt in de stad voor een vermindering van de CO2-uitstoot van 5 % en op de buitenweg tot 25 %. Meer info op www.ikbenrob.be
 • Gebruik voor kleine afstanden (minder dan 5 km) zo veel mogelijk de fiets.

Energiezuinige huishoudapparaten

Wanneer je een huishoudtoestel koopt, hou dan ook rekening met de verbruikskosten van energie en water, die behoorlijk kunnen oplopen. Let daarom op het energielabel.

Met dat label worden de toestellen ingedeeld in zes klassen, van energiezuinig (A) tot extreem energieverspillend (G).

Tips!
 • Was op een zo laag mogelijke temperatuur.
 • Was met een volle trommel. Dit bespaart energie, water en geld.
 • Gebruik geen droogkast als je de mogelijkheid hebt om de was aan de lucht te drogen.
 • Sluit de deur van de koelkast zo snel mogelijk.
 • Zet geen warme waren in de koelkast of vriezer.
ecowijzer-pijl

Tips!

 • Bereken je eigen ecologische voetafdruk op www.ecolife.be
 • Door kraantjeswater te drinken kan jaarlijks 23 miljoen ton glasafval en 26 miljoen ton plasticafval in de wereld vermeden worden.
 • Reis milieubewuster. Vliegverkeer veroorzaakt ongeveer 10% van de uitstoot van broeikasgassen. Vliegen is daarmee de meest milieubelastende vorm van reizen. Neem je toch het vliegtuig? Compenseer je CO2-uitstoot dan op www.compenco2.be
 • Vermijd het kopen van voorverpakte voedingsmiddelen en sla geen grote voorraad aan voedingsproducten in. De kans bestaat dat je dan vervallen producten moet weggooien.
 • De Openbare Vlaamse AfvalMaatschappij wil samen met ons streven naar minder afval en een propere bodem in Vlaanderen. Meer info op www.ovam.be
 • Geniet van toeristische activiteiten vlakbij huis. Ecocyclo Kalmthout en Essen bieden je twee routes in één handige gids die elk het Natuurvriendenhuis De Berk aandoen. Via de bekende fietsknooppunten verken je de mooiste plekjes van een regio met onderweg een bezoek aan tal van ecovriendelijke bezienswaardigheden.
ecowijzer-pijl

Andere duurzame handelaars

ecowijzer-pijl

De Ecowijzer is een samenwerking van de gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel

Voor meer info kan je terecht bij onderstaande gemeentelijke diensten.