Als klant besef je ondertussen dat je aankopen, energieverbruik en levensomstandigheden een invloed hebben op het klimaat en de bevolking in het Zuiden. Echter, de producten in de winkel vertonen een waaier aan labels en logo’s, waardoor het moeilijk blijkt om door de bomen het bos te zien. Vaak blijft de stap te groot om concrete veranderingen aan te brengen in je levensstijl.

Met deze Ecowijzer proberen we daar verandering in te brengen. Wij onderzochten voor jou de voordelen en de erkende labels van een aantal producten en zetten ze op een rijtje. Naast enkele eenvoudige tips, geven we voor de gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel de verkooppunten weer van:

ecowijzer-pijl

Ecolabelwijzer

We proberen te verduidelijken dat elk label een ander duurzaam aspect in de kijker zet. Zo is er een groot verschil tussen de transportkosten van een lokaal product in je eigen gemeente en een fairtradeproduct. Het accent bij fairtradeproducten ligt dan weer op eerlijke handel.

De Ecowijzer legt de verschillen uit en helpt je zoeken naar een evenwicht. Naast de productpagina’s maakten we daarom een handige gids van de belangrijkste ecolabels.

Productzoeker

Met deze digitale Ecowijzer willen we het ook gemakkelijk maken om bepaalde duurzame producten in Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel te vinden. Via de navigatie en onze productzoeker vind je snel alle duurzame handelaars en hun producten terug.

ecowijzer-pijl

Initiatief van Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel

De gids werd in Essen oorspronkelijk gelanceerd als initiatief in het kader van FairTradeGemeente. Net als 144 andere Belgische gemeenten, hebben de deelnemende gemeenten de titel behaald.

FairTradeGemeente is een initiatief opgestart door Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11. De organisaties zijn ervan overtuigd dat FairTradeGemeente voor een gedragsverandering kan zorgen bij verschillende doelgroepen.

FairTradeGemeente gaat verder dan louter Fair Trade. Het wil op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door middel van zes criteria waaraan gemeenten moeten voldoen, wordt ingespeeld op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Zo maakt FairTradeGemeente de mensen in heel Vlaanderen warm voor het verhaal achter eerlijke handel én lokale, duurzame landbouw.

De campagne raakt zowel Noord als Zuid. Op fairtradeproducten alleen kan je namelijk niet overleven. Waar vind je komkommer? En melk? En kaas en aardappelen en witloof en appelsap? Al die producten vind je hier bij ons. Wanneer ze op een duurzame manier geproduceerd en geconsumeerd worden, vormen ze samen met de beschikbare fairtradeproducten de basis voor een duurzame levensstijl.
FairTradeGemeente vindt het belangrijk om beide een plaats te geven en zo een brug te slaan tussen Noord en Zuid.

Als FairTradeGemeenten moeten Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel voldoen aan zes criteria. Zo moeten de gemeentehuizen, enkele winkels, horecazaken en scholen steeds een aantal fairtradeproducten aanbieden. Bedrijven en organisaties worden aangemoedigd om bij gelegenheden fairtradegeschenkmanden te geven. Het gemeentebestuur en de trekkersgroep houden het thema in de media en stimuleren het gebruik van lokale, duurzame voeding, zoals in deze Ecowijzer.

Voor meer informatie over de erkende logo’s kan je terecht op www.labelinfo.be, de databank voor bewuste verbruikers, en www.fairtradegemeenten.be.

Indien je vragen hebt over de gids of meer informatie wenst, kan je steeds terecht bij de gemeentelijke diensten onderaan elke pagina.

ecowijzer-pijl

De duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN

Deze Ecowijzer kadert ook in de duurzame ontwikkelingsdoelen (DOD’s of Sustainable Development Goals) die in 2015 werden goedgekeurd door de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Deze doelstellingen weerspiegelen de wereld waar de VN naartoe wil evolueren tegen 2030. Wat lokaal gebeurt, heeft globale gevolgen!

ecowijzer-pijl

Al onze duurzame handelaars

ecowijzer-pijl

De Ecowijzer is een samenwerking van de gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel

Voor meer info kan je terecht bij onderstaande gemeentelijke diensten.