Bioproducten zijn afkomstig van de biologische land- en tuinbouw. De productiemethode van biologische producten is minder belastend voor het leefmilieu (bodem, water, lucht) en onderworpen aan strikte teelteisen. De veehouderij is immers grondgebonden, de bemesting is streng beperkt en er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. Hierdoor is biologische voeding gezonder, en bevat ze geen chemische residu’s, genetisch gemodificeerde organismen, hormonen of preventieve antibiotica.

In sommige gevallen zijn biologische producten duurder omdat de productie kleinschaliger en arbeidintensiever is. Maar de biolandbouwer zelf krijgt hierdoor wel een eerlijker loon. In de gangbare landbouw ontstaan immers regelmatig situaties waarbij de boer verplicht wordt om onder de productieprijs te verkopen.

De biologische productiemethode is vastgelegd in Europese wetgeving. De hele productieketen van de biologische landbouw is onderworpen aan een onafhankelijke controle van de productieregels door erkende controle-instanties. Als de voorwaarden vervuld zijn, krijgen de producten een officieel biolabel.

ecowijzer-pijl

Biolabels en -logo’s

EU Biolabel

Het EU biolabel is een Europees label dat verplicht is voor alle biologische verpakte producten in Europa, opgericht in 2010. Het label is enkel van toepassing op voedingsproducten.

Meer lezen

Het label garandeert dat de productie gebeurt volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Aan de hand van dat label kunnen consumenten overal in Europa bio herkennen. Het label is verankerd in de Europese wetgeving. Het wordt beheerd door de Europese Commissie. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganisaties in de lidstaten zelf.

Biogarantie

Biogarantie is een Belgisch privélabel, dat al lang bestond voor de komst van het Europese biolabel in 2010. Het Europese label voor bio is cruciaal voor de herkenbaarheid van biologische producten.

Meer lezen

Het Belgische Biogarantie-label garandeert de consument daarenboven de band met een Belgische producent.  Biogarantie vraagt aandacht voor een eerlijke prijs, zorg voor water, energie, biodiversiteit, transport, verpakking en afval. Bedrijven die gaan voor Biogarantie, ondergaan dus niet enkel strenge controle op de Europese regels voor bio, maar ze laten zich ook bijkomend controleren.

Bio mijn natuur

Voor de invoering van het EU biolabel hanteerde men in Europa eigen nationale labels: elk land kende zijn eigen logo. Deze labels zijn niet verdwenen na de komst van het Europees biologo.

Meer lezen

Vaak kozen ze voor een nieuwe koers. Sommige labels leggen bijvoorbeeld extra criteria op wat betreft duurzaamheid. Mestaal komen deze labels op de verpakking voor in combinatie met het EU biolabel. De labels worden beheerd door prive-organisaties of door de overheid.

ecowijzer-pijl

Nationale biolabels

Voor de invoering van het EU biolabel hanteerde men in Europa eigen nationale labels: elk land kende zijn eigen logo. Deze labels zijn niet verdwenen na de komst van het Europees biologo. Vaak kozen ze voor een nieuwe koers. Sommige labels leggen bijvoorbeeld extra criteria op wat betreft duurzaamheid. Mestaal komen deze labels op de verpakking voor in combinatie met het EU biolabel. De labels worden beheerd door prive-organisaties of door de overheid.

Nationale biologische labels
ecowijzer-pijl

Supermarktmerken

Tot slot creëren veel supermarkten een eigen huisstijl voor de bioproducten die ze onder eigen naam verkopen. Die huisstijl heeft vaak wat weg van een logo en helpt om de producten meer te doen opvallen.

Dat neemt niet weg dat als de verpakking het woord bio bevat het product altijd moet voldoen aan de normen van de Europese biowetgeving. Je zal in dat geval ook altijd het Europese biologo op de verpakking terugvinden.

Biologische labels van supermarkten
ecowijzer-pijl

Onze biologische handelaars

ecowijzer-pijl

De Ecowijzer is een samenwerking van de gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel

Voor meer info kan je terecht bij onderstaande gemeentelijke diensten.