Wat is Fair Trade? Trade, not aid!

Fair Trade of eerlijke handel streeft naar een grotere gelijkheid binnen de internationale handel. Fair Trade zorgt voor:

  • een eerlijke prijs voor de producent en consument
  • een prijs die rekening houdt met de aard van het werk, de geleverde inspanning en de koopkracht van de producent.

Fair Trade draagt bij aan een duurzame ontwikkeling voor de kleinschalige producent in het Zuiden.

De drie pijlers van Fair Trade én duurzame ontwikkeling

  • Economische ontwikkeling: een kostendekkende minimumprijs voor de producent, een fairtradepremie voor de organisatie, voorfinanciering van de oogst en contracten op lange termijn.
  • Sociale ontwikkeling: verbod op kinderarbeid en gedwongen arbeid, het recht om zich als arbeiders te organiseren, geen discriminatie en het volle respect voor de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).
  • Ecologisch verantwoorde ontwikkeling: verbod op ggo’s en een honderdtal pesticiden, energiebesparende productiemethodes, respect voor natuurlijke bronnen en de biodiversiteit en maximale ondersteuning voor biolandbouw.
ecowijzer-pijl

Fairtradelabels

Fairtrade label: Fairtrade Max Havelaar
Fairtrade label: Fair for Life
Fairtrade label: Ecocert

Labels zijn onafhankelijke keurmerken. De drie labels op de Belgische markt zijn Max Havelaar, IMO-cert (Fair For Life) en Ecocert.

Wanneer je een van deze labels op de verpakking ziet, ben je als consument zeker dat deze producten gecontroleerd zijn van bij de producent in het Zuiden tot het winkelrek in het Noorden. Deze onafhankelijke keurmerken bieden een garantie aan de consument dat ze aan alle internationale fairtradecriteria voldoen.

ecowijzer-pijl

Wat zijn samengestelde producten?

  • Bij vloeibare producten (vruchtensap, cola …) moet minstens de helft van het volume bestaan uit ingrediënten afkomstig uit eerlijke handel.
  • Bij andere samengestelde producten moet het belangrijkste ingrediënt (cacao in chocolade, suiker in confituur) afkomstig zijn uit Fair Trade en ten minste 20% van het totale gewicht van het product bedragen.
ecowijzer-pijl

De vrijwilligers van Oxfam wereldwinkel

Oxfam Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven. Ze lobbyt bij overheden en bedrijven en met de verkoop van fairtradeproducten biedt ze consumenten een concreet alternatief.

Voor nieuwe fairtradeproducten die nog niet door Max Havelaar onderzocht werden, heeft Oxfam Wereldwinkels zelf een hele reeks strenge criteria uitgewerkt, zodat de nieuwe producten zo snel mogelijk in de winkels liggen.

ecowijzer-pijl

Grootwarenhuizen

Grootwaren (o.a. Colruyt/Okay, Carrefour, Lidl, Aldi, Albert Heijn, Hema, Kruidvat …) bieden fairtradeproducten aan onder hun eigen label of via andere fairtrademerken: Maya Miel, Made in Dignity, Fair Trade Original … Of deze producten aan de criteria voldoen, zie je aan de labels op de verpakking.

Fair Trade-labels grootwarenhuizen
ecowijzer-pijl

Tips!

ecowijzer-pijl

Onze fairtradehandelaars

ecowijzer-pijl

De Ecowijzer is een samenwerking van de gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel

Voor meer info kan je terecht bij onderstaande gemeentelijke diensten.